Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Roladki schabowe

Roladki schabowe

Sałatka witaminowa

Sałatka witaminowa

Placki po cygańsku

Placki po cygańsku

Pierś kurczaka z limonką

Pierś kurczaka z limonką

Szpinakowe roladki

Szpinakowe roladki

Camembert panierowany

Camembert panierowany

Tortilla drobiowa

Tortilla drobiowa

Przekąska z sezamem

Przekąska z sezamem

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Deser z musli

Deser z musli

Kulki z sera mascarpone

Kulki z sera mascarpone

TOP 10: Słodkie i słone przekąski z okazji WALENTYNEK

TOP 10: Słodkie i słone przekąski z okazji WALENTYNEK

Bananowe muffiny

Bananowe muffiny

Koktajl bananowy z kakao

Koktajl bananowy z kakao

10 pomysłów na deser z okazji WALENTYNEK

10 pomysłów na deser z okazji WALENTYNEK

Placki ziemniaczane z nadzieniem

Placki ziemniaczane z nadzieniem

Domowy marcepan- zrób go sama

Przepis na domowy marcepan, który wykonasz szybko, tanim kosztem. Będzie stanowił bazę do marcepanowych trufli, figurek na tort.   

składniki:
Na 350 g marcepanowej masy potrzebujesz:

  • 200 g migdałów ze skórką
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody migdałowej lub różanej
  • folię spożywczą

przyrządzanie:

  • W garnku zagotuj około litra wody.
  • Wrzuć migdały, doprowadź do wrzenia.
  • Gotuj na średnim ogniu około 3 minut.
  • Po tym czasie odsącz migdały na sicie i odstaw je do wystygnięcia.
  • Następnie usuń z nich skórki.
  • Obrane migdały podziel na dwie porcje.
  • Każdą zmiel bardzo drobno w malakserze.
  • Przełóż masę migdałową do dużej miski, dodaj cukier puder. Wlej 1 łyżkę wody migdałowej lub różanej.
  • Zmielone migdały wyrób ręcznie na gładką masę, jeśli trzeba dodaj jeszcze wody migdałowej.
  • Zawiń marcepan w folię spożywczą i przechowuj w chłodnym miejscu.