Oto babciny przepis na pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem jagód. Można je zrobić zarówno używając mrożonych owoców. Jest proste, smaczne i uzależniające!
składniki:
Na ciasto:
- pół kg jagód
- 50 g drożdży
- szklanka mleka
- szklanka cukru
- 250 g masła
- 4 jaja
- 4 szklanki mąki
przyrządzanie:
Mleko podgrzać. Dodać 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki oraz drożdże. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić. Przelać do miski z resztą mąki. Cukier utrzeć z jajkami na puszystą masę. Wyrabiać ciasto dodając powoli rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto. Na ciasto wysypać jagody.
Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku około 40-45 minut.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe