Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Donaty amerykańskie

Mimo, że Tłusty Czwartek obchodzi się jedynie w Polsce, to my w tym roku inspirujemy się deserami amerykańskimi i serwujemy donuty, a nie tradycyjne pączki!

składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki maki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 duże żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
LUKIER
  • 3 x 1 białko
  • 3 szklanki cukru pudru
  • barwniki w paście lub żelu
  • 3 łyżki soku z cytryny

przyrządzanie:

  • CIASTO:W letnim mleku rozpuszczamy łyżkę cukru,  pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu  do podwojenia objętości (ok. 15 min).
  • W czasie gdy zaczyn rośnie w małym rondelku rozpuszczamy masło i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Do dzieży miksera wsypujemy mąkę, sól, cukier i żółtka. Dodajemy zaczyn i mieszamy przy użyciu końcówki do ciasta drożdżowego – haka. Wlewamy masło i mieszamy do momentu, aż ciasto nie będzie przywierało do boków dzieży. Wyłączamy mikser i lekko podsypując mąką formujemy z ciasta kulę. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, na ok 1 godzinę.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy w nim dość duże krążki, a w nich mniejsze.
  • Tak przygotowane układamy na papierze do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • LUKIER:Do trzech miseczek wlewamy po jednym białku i stopniowo dodajemy cukier puder, ok 1 szklanę na 1  białko oraz ok 1 łyżkę soku z cytryny. Mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy odrobinę barwnika. Mieszamy.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem