Mimo, że Tłusty Czwartek obchodzi się jedynie w Polsce, to my w tym roku inspirujemy się deserami amerykańskimi i serwujemy donuty, a nie tradycyjne pączki!
składniki:
- 2 i 1/2 szklanki maki
- 30 g świeżych drożdży
- 3 duże żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
LUKIER
- 3 x 1 białko
- 3 szklanki cukru pudru
- barwniki w paście lub żelu
- 3 łyżki soku z cytryny
przyrządzanie:
- CIASTO:W letnim mleku rozpuszczamy łyżkę cukru, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 15 min).
- W czasie gdy zaczyn rośnie w małym rondelku rozpuszczamy masło i zostawiamy do ostygnięcia.
- Do dzieży miksera wsypujemy mąkę, sól, cukier i żółtka. Dodajemy zaczyn i mieszamy przy użyciu końcówki do ciasta drożdżowego – haka. Wlewamy masło i mieszamy do momentu, aż ciasto nie będzie przywierało do boków dzieży. Wyłączamy mikser i lekko podsypując mąką formujemy z ciasta kulę. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, na ok 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy w nim dość duże krążki, a w nich mniejsze.
- Tak przygotowane układamy na papierze do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
- LUKIER:Do trzech miseczek wlewamy po jednym białku i stopniowo dodajemy cukier puder, ok 1 szklanę na 1 białko oraz ok 1 łyżkę soku z cytryny. Mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy odrobinę barwnika. Mieszamy.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem