Oto najlepszy przepis na tartę. Spróbuj smaku niezwykłej tarty z truskawkami!
składniki:
CIASTO:
- 150 g mąki pszennej
- 90 g masła, schłodzonego
- 5 łyżek cukru
- pół jajka
przyrządzanie:
- Formę posmarować masłem. Mąkę przesiać, dodać masło i cukier. Następnie dodać połowę jajka i zagnieść ciasto łącząc składniki w gładką kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
- Ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stopni i piec przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, pozostawić w formie.
Galaretkę rozpuść w 1 szklance wody, pozostaw do przestudzenia. Chłodną wstaw do lodówki, pozostaw do lekkiego zżelowania.
Nadzienie: Umyj, odszypułkuj i pokrój truskawki. Rozmieszaj zawartość torebki z fixem do nadzienia i cukier w połowie szklanki mleka. Śmietankę zagotuj, wlej mleko z rozprowadzonym proszkiem i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 3 min.), cały czas mieszając. Gotową, gorącą masę wylej na wystudzone ciasto. Odczekaj 5 min. Rozłóż owoce na ciepłej masie. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Na chłodną tartę wyłóż lekko zżelowaną galaretkę. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę do ponownego schłodzenia.