Ciasto na domowe pierniki – podobnie jak wino – powinno leżakować, choć według staropolskiego zwyczaju w przypadku pierników wystarczy miesiąc. Do przywołania atmosfery Świąt za pomocą koktajlu o aromacie pierników i mandarynki na szczęście potrzebujemy tylko trzech dni.
składniki:
- 50 ml Johnnie Walker Gold Label Reserve, infuzowanego skórką mandarynki
-
10 ml piernikowego gastrique (sok jabłkowy, cukier trzcinowy, ocet jabłkowy, przyprawy do piernika)
-
3 dashe/ 5ml Angostury Bitters (gorzka alkoholowa przyprawa ziołowa)
przyrządzanie:
Infuzja: łączymy 500 ml Johnnie Walker Gold Label z oczyszczonymi z bielma skórkami z 5 mandarynek, a następnie pozostawiamy na 3 dni w ciepłym miejscu. Piernikowy gastrique: w rondelku łączymy razem 100 ml tłoczonego soku jabłkowego, 200 g cukru trzcinowego typu Demerara który delikatnie karmelizujemy na ogniu, 20 ml octu jabłkowego i 10 g przyprawy do piernika (zmielony cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, anyż, imbir). Całość mieszamy i podgrzewamy, aby mikstura połączyła się dokładnie, tworząc gęsty emulsyjny syrop. Następnie łączymy infuzję whisky z piernikowym gastrique, dodajemy 3 dashe, tj. ok. 5ml Angostury Bitters oraz kostki lodu. Koktajl możemy ozdobić suszonym jabłkiem oraz laską cynamonu
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















