Lukrowane rogaliki, pyzate brioszki, okazałe chałki i domowe chleby mają co najmniej jedną cechę wspólną – powinny być doskonale wyrośnięte. Bez drożdży ani rusz! W sklepach można dostać trzy rodzaje drożdży – świeże, suszone oraz instant. Te ostatnie to doskonały wybór w sam raz dla niecierpliwych.
Drożdże instant Delecta to nowość w ofercie linii „Udane wypieki”, która obejmuje między innymi cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Jednoporcjowe opakowanie zawiera 8 gramów drożdży i pozwala szybko, bo bez przygotowywania rozczynu, spulchnić ciasto z połowy kilograma mąki.
Drożdże instant doskonale sprawdzają się zwłaszcza w lżejszych ciastach, z mniejszą zawartością cukru i masła oraz ciężkich bakalii. Jako jedyne spośród wszystkich rodzajów drożdży, nie wymagają wcześniejszego przygotowywania rozczynu. Cały proces wypieku można więc znacznie skrócić. Wystarczy połączyć drożdże instant z mąką, dodać płyn – mleko lub wodę – koniecznie ogrzane do temperatury ok. 45˚C, zgodnie z wybranym przepisem. Odpowiednia temperatura składników i dobre drożdże to sekret idealnie wyrośniętego ciasta drożdżowego w wersji na słodko lub na słono.
Drożdże instant, to jedyny rodzaj drożdży, jaki należy stosować w procesie pieczenia w automatycznym wypiekaczu do chleba, by ciasto dobrze wyrosło. Nie zawierają konserwantów, gdyż proces suszenia zapewnia ich trwałość, dzięki czemu nie wymagają także przechowywania w lodówce.
UWAGA! Drożdży instant nie należy mylić z drożdżami suszonymi. Mimo iż wyglądają podobnie – mają postać lekkiego proszku, tylko drożdże instant nie wymagają przygotowania rozczynu. Drożdże suszone, aby dobrze spulchniły ciasto, najpierw trzeba rozmieszać z odrobiną mąki i ciepłego (ok. 35 ˚C) płynu, przygotowując w ten sposób rozczyn, który „uaktywni” drożdże.
Producent: Rieber Foods Polska S.A. (www.delecta.pl)
Produkt: Drożdże instant (8 g)
Cena det.: ok. 1,29 zł
Dostępność: 24-09-2013