Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Do czego podawać wina słodkie?

Do czego podawać wina słodkie?

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Otręby żytnie – smak zdrowia

Otręby żytnie – smak zdrowia

SERnikowe Love!  Przepis na sernik idealny!

SERnikowe Love! Przepis na sernik idealny!

Kawa w biurze – jeśli jest dobra, pomaga pracownikom

Kawa w biurze – jeśli jest dobra, pomaga pracownikom

Wypoczynek na gotowo

Wypoczynek na gotowo

Co przygotować na kolację? Jakie dania wybierać, a jakich unikać?

Co przygotować na kolację? Jakie dania wybierać, a jakich unikać?

Smaki lata w najlepszym wydaniu! Palce lizać!

Smaki lata w najlepszym wydaniu! Palce lizać!

Najlepsze sposoby na przyspieszenie gotowania – czyli jak oszczędzić czas w kuchni?

Najlepsze sposoby na przyspieszenie gotowania – czyli jak oszczędzić czas w kuchni?

Serowe mity

Serowe mity

Czy catering dietetyczny to najlepsze rozwiązanie?

Czy catering dietetyczny to najlepsze rozwiązanie?

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Pyszne, drożdżowe rogaliki z marmoladą, które niejednemu kojarzą się z dzieciństwem. Już teraz możesz je robić dla swojej rodziny. No, bo kto nie kocha słodkich, domowych wypieków ;)

the-croissant-268258_1280

liczba porcji: około 50 rogalików

składniki:

  • 50 g drożdży (pół kostki)
  • szklanka ciepłego (nie gorącego) mleka
  • mąka ok 1 kg
  • 5,5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • słoiczek marmolady (smak dowolny)
  • jajko do posmarowania rogalików

przyrządzanie:

  • Do miski wsypujemy mniej więcej szklankę mąki i tworzymy w niej dołek.
  • W innej miseczce rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku z 3 łyżkami cukru.
  • Zaczyn wlewamy do dołeczka w mące, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Kiedy zaczyn widocznie wyrośnie, dodajemy do niego pozostałe składniki i łączymy je drewnianą łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • W momencie, w którym ciasto podwoi swoją objętość podsypujemy stolnicę mąką (pamiętajcie, żeby nie używać za dużo maki) i wyrabiamy.
  • Rozwałkowane ciasto dzielimy na 4 części, każdy z nich cienko wałkujemy i wycinamy trójkąty, na które kładziemy marmoladę i zaczynając od dłuższego boku zawijamy rogalik.
  • Rogaliki wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem, zostawiamy na około 15 minut, aby ciasto lekko się napuszyło. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy mniej więcej 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 *C.
  • Można ozdobić cukrem pudrem.

 

Sprawdź też inne przepisy na domowe wypieki! (zobacz tutaj)