Pyszne, szybkie, ulubione! Oto ślimaczki z dżemem truskawkowym.

składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 6 łyżek dżemu truskawkowego lub innego
przyrządzanie:
Masło rozpuścić i ostudzić.
Do mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać.
Mąkę, żółtko i przestudzoną roztopioną margarynę wymieszać.
Wlać rozczyn i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na pół godzinki do wyrośnięcia. Rozwałkować na prostokąt i posmarować dżemem. Ciasto zwinąć w roladkę, wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na kawałki o szerokości 2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15-20 minut na 175 C.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














