Pyszne, szybkie, ulubione! Oto ślimaczki z dżemem truskawkowym.
składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 6 łyżek dżemu truskawkowego lub innego
przyrządzanie:
Masło rozpuścić i ostudzić.
Do mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać.
Mąkę, żółtko i przestudzoną roztopioną margarynę wymieszać.
Wlać rozczyn i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na pół godzinki do wyrośnięcia. Rozwałkować na prostokąt i posmarować dżemem. Ciasto zwinąć w roladkę, wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na kawałki o szerokości 2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15-20 minut na 175 C.