Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Drożdżowy warkocz z marcepanem i orzechami

Drożdżowy warkocz nadziany masą orzechowo-marcepanową. Doskonały pomysł na śniadanie, przekąskę lub kolację. 

marzipan-628297_640

składniki:
ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 150ml mleka
  • 22g drożdży
  • 30g cukru
  • 40g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 białko do posmarowania
  • płatki migdałowe do posypania
  • miód do posmarowania wierzchu ciasta
nadzienie:
  • 200g marcepanu
  • 2 białka
  • 100g zmielonych orzechów włoskich
  • 50g cukru pudru

przyrządzanie:

  • Aby wykonać nadzienie musimy utrzeć marcepan z białkiem i stopniowo dodawać pozostałe składniki. Tak przygotowane nadzienie odstawiamy na około 20 minut.
  • W misce ucieramy drożdże, cukier  oraz cukier waniliowy
  • mleko podgrzewamy, a następnie wlewamy je do drożdżowo cukrowej mieszanki, mieszamy
  • Mąkę przesiewamy, robimy w niej dołek i wlewamy mieszankę drożdżową, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce,
  • gdy rozczyn urośnie, mieszamy go z resztą mąki, roztopionym masłem oraz szczyptą soli. Całość mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę.
  • po tym czasie wałkujemy ciasto i smarujemy nadzieniem.
  • Zwijamy jak roladę zaczynając od dłuższego boku
  • pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC
  • gotowe ciasto smarujemy miodem, kroimy dopiero jak wystygnie.

 

ZOBACZ TEŻ: Słodkie placuszki z cynamonem