Przepis kulinarny na pyszny, egzotyczny obiad. Oryginalne danie, w którego skład wchodzi między innymi ośmiornica, krewetki oraz małże. Jeśli nie wiesz co przygotować, by zaskoczyć swoich gości to ten przepis jest przygotowany właśnie dla Ciebie.
Składniki przepisu kulinarnego:
- 2 cebule,
- 12 krewetek,
- 350g ośmiornicy,
- 400g małży morskich,
- 350g filetów z dorsza,
- 250g pomidorów,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka pieprzu ,
- 1/4 l białego wina,
- 2 łyżki koniaku,
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Rozmrożone krewetki i ośmiornicę pokroić w plastry. Małże umyć. Filet z dorsza pokroić na małe kawałki. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i rozgnieść, cebule podsmażyć, dodać krewetki, ośmiornicę, małże. Smażyć ok 10 min mieszając aż małże się otworzą. Dodać pomidory, czosnek pietruszkę i poddusić. Dodać sól pieprz sos sojowy, wymieszać z winem i zagotować. Następnie dodać rybę i dusić 5 min. Na koniec doprawić koniakiem i sokiem z cytryny.