Dynia to wspaniałe warzywo, które w zasadzie nadaje się do wszystkiego. Z jej miąższu można przyrządzić sosy, zupy, zapiekanki, farsze, placki, chleb i ciasta. Można ją dodać do sałatek, zrobić z niej najróżniejsze przetwory i chipsy. Nasiona dyni wzbogacą każde danie, a olej z pestek dyni jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. A wydrążona dynia to świetny pomysł na jesienny lampion nie tylko na Helloween. Poznajcie inne właściwości tego nieprzeciętnego warzywa.
Pochodzenie dyni
Dynia jest rośliną jednoroczną z rodziny dyniowatych, która obejmuje około różnych 20 gatunków. Do tej rodziny zaliczymy także arbuzy, cukinie, ogórki, melony, kabaczki i inne smaczne owoce i warzywa. Dynię uprawia się nie tylko jako owoc jadalny, ale także ozdobny. Ich wybór kształtów i kolorów jest ogromny.
Owoce dyni osiągają masę nawet 200 kg. W 2007 roku największa dynia na świecie ważyła 766,1 kg. A w 2010 do księgi rekordów Guinnessa wpisano owoc ważący 821 kg. W naszym kraju najczęściej spotykamy dynię ważącą do 50 kg. Coraz bardziej popularna jest odmiana dyni hokkaido, którą jako jedyną można jeść ze skórką. Zwykle jest niewielkich rozmiarów, a jej miąższ jest bardzo zwarty i ma przepiękny żywo-pomarańczowy kolor.
Dynia pochodzi z krajów Ameryki Środkowej, a znali ją już w starożytności. Starta i zalana winem była wówczas lekarstwem na zaparcia. Do Europy przywiózł ją Kolumb i od XVI wieku była już powszechnie uprawiana w wielu krajach. Wierzono, że pestki dyni są lekarstwem na potencję.
Na kolejnej stronie dowiedz się więcej o dyni!