Dzisiaj zabieramy Was do Japonii. Tamtejsza zupa ramen jest tak samo popularna jak sushi. Japończycy ją kochają! Za aromat i nieopisaną kombinację smaków. Polecamy!
składniki:
- 1,2 l domowego bulionu mięsnego
- 0,5 kg upieczonej dyni
- 1 posiekana cebula
- 2-3 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 100g pokrojonych grzybów shitake
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 2 garści posiekanej świeżej kolendry
- szczypior z zielonej cebuli
- papryczkę chili
- chińskie noodle w dowolnym kształcie
- 0,5 kg piersi z kurczaka
przyrządzanie:
Przygotowuję bulion mięsny
Cebulę smażę na oliwie, dodaję czosnek i imbir. Duszę wszystko kilka minut.
Na patelni podsmażam pokrojone grzyby, duszę kilka minut.
Do bulionu dodaję wszystkie usmażone składniki, trawę cytrynową, pastę curry, puree z dyni i upieczone kosteczki dyni. Gotuję przez ok. 10 minut.
Piersi z kurczaka kroję na plastry, osolone podsmażam na złoto.
Makaron gotuję w osobnym garnku.
Zupę podaję z makaronem, kurczakiem, posiekaną chili, szczypiorem i kolendrą.