Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Dyniowe pączki z dziurką

Tłusty czwartek już 12 lutego, więc pora przygotować słodkie menu! Chociaż dyniowe pączki mogą wydawać się nie lada wyzwaniem, to tak naprawdę przygotowanie ich jest banalne i przyjemne. Przekonaj się! 

John's_Inc_Pizza_mini_Donuts

składniki:

  • 1/2 szklanki puree z dyni (poniżej znajdziesz przepis na purre)
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 6 g drożdży instant (lub 20 g świeżych drożdży)
  • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g masła rozpuszczonego
  • ½ szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • cynamon
  • smalec do smażenia
  • lukier lub cukier puder do posypania

przyrządzanie:

Jak przygotować puree dyniowe?

  • Wydrąż gniazdo nasienne z dyni i pokrój dynię na plastry.
  • Ułóż na blasze, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę.
  • Gotowa dynia powinna być miękka. Usuń z niej skórę i zmiksuj dynię na gładką masę.

 

PĄCZKI 

  • Drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru wymieszaj z mlekiem. Odstaw mieszankę na około 15 minut.
  • Mąkę przesiej dodaj sól, pozostały cukier, odrobinę cynamonu. Wszystko wymieszaj, a następnie dodaj rozczyn, puree z dyni, żółtka sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i masło.
  • Wszystko zagnieć tak, aby powstało elastyczne i napowietrzone ciasto.
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i  odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Po tym czasie zwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
  • Następnie za pomocą szklanki wytnij koła i kieliszkiem zrób dziurki.
  • Pączki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Smaż na rozgrzanym tłuszczu.

 

SMACZNE? ZOBACZ RÓWNIEŻ: Pączki z bitą śmietaną