Dżem z jabłek i kiwi to hit sezonu. Koniecznie zrób sobie zapasy na jesienne popołudnia.
składniki:
- 2 kg jabłek (najlepiej kwaskowych)
- 2 twarde kiwi
- 4 gałązki mięty
- szklanka cukru
- szklanka soku jabłkowego
- opcjonalnie kwasek cytrynowy
przyrządzanie:
Owoce myjemy. Jabłka i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Owoce zalewamy sokiem jabłkowym i dosypujemy cukru. Listki mięty obrywamy z gałązki i drobniutko siekamy. Dodajemy do owoców.
Gotujemy na bardzie małym ogniu aż owoce zeszklą się i zgęstnieją. Wg. Gustu możemy dodać nieco kwasku cytrynowego do smaku.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Zostawiamy dnem do góry do wystudzenia.