Czy próbowaliście takiego połączenia? Dżem z jarzębiny i jabłek. Przepyszna sprawa.
składniki:
- 1 kg owoców jarzębiny
- 1 kg kwaśnych jabłek
- pół kilo cukru
- sok z połówki cytryny
przyrządzanie:
- Owoce jarzębiny oczyścić i przebrać, a następnie dokładnie opłukać
- W garnku zagotować wodę i na wrzątek wrzucić jarzębinę, gotować 15 minut
- Odcedzić, owoce posypać cukrem i dusić na małym ogniu, ciągle mieszając
- Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki
- Dodać do jarzębiny, dokładnie wymieszać
- Gdy jabłka zmiękną, zdjąć z ognia, skropić sokiem z cytryny
- Sparzone słoiki napełnić dżemem, zamknąć i odstawić w ciemne miejsce
- Dżem pasuje do wędlin, ciast, kanapek i tostów