Przepis na szybkie i niecodzienne danie - paprykę faszerowaną specjalną zawartością. Czemu specjalną? Meksykański farsz dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych! Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
składniki:
- 6 papryk
- 500 g mielonej wołowiny
- MARYNATA ADOBO:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka (250 ml) passaty pomidorowej
- 2 szklanki (500 ml) bulionu wołowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3/4 szklanki (150 g) ryżu
- 1 mała puszka (1/2 szklanki) czerwonej lub czarnej fasoli
- 1 świeża kukurydza (lub mała puszka)
przyrządzanie:
- Przygotować warzywa: ściąć górę papryk, środek wydrążyć, oczyścić i posolić. Cebulę i czosnek obrać, papryczkę chili przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką oczyścić z nasion i jasnych włókien. Nożem obkroić ziarna ze świeżej kukurydzy.
- Marynata adobo: składniki zmiksować (w małym malakserze lub blenderze) na pastę.
- Mięso wymieszać z marynatą adobo i zostawić do ocieplenia (lub na całą noc w lodówce).
- Nastawić piekarnik na 190 st. C. Na dużej patelni (o średnicy min. 28 cm) rozgrzać oliwę i na dużym ogniu równomiernie obsmażyć mięso (z marynatą) aż zmieni kolor na szary. Doprawić solą i pieprzem.
- Do podsmażonego mięsa dodać passatę pomidorową, wymieszać i zagotować. Dodać gorący bulion i sos sojowy a następnie ryż (surowy), odcedzoną fasolę i ziarna kukurydzy. Wymieszać i zagotować, gotować jeszcze przez 3 minuty mieszając co jakiś czas. Łyżką wazową ostrożnie nałożyć gorący farsz do papryk. Papryki przykryć odkrojoną częścią i wstawić do piekarnika na 45 minut.