Fettuccine to rodzaj makaronu, który idealnie smakuje z sosem serowo-śmietanowym. Dorzuć do tego krewetki i świeże zioła, a stworzysz pyszny pomysł na obiad. Co Ty na to?
składniki:
- opakowanie makaronu fettuccine
- dwa ząbki czosnku
- 50 dag dużych krewetek
- garść świeżych liści pietruszki
- 3 łyżki posiekanych świeżych liści bazylii
- 3 łyżki startego Parmezanu
- cukier, sól, pieprz
- gorgonzola
- śmietanka 30%
przyrządzanie:
- Na patelni dodać posiekany czosnek, podsmażać przez kilkanaście sekund. Dodać krewetki, zmniejszyć ogień, smażyć około 3-5 minut. Krewetki usunąć z patelni.
- Dodać ser, zioła i śmietankę. Gotować chwilę razem.
- Ponownie dodać krewetki, dusić kolejne 3 minuty. Doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku.
- W międzyczasie ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody z łyżką oliwy według przepisu na opakowaniu- powinien być al dente.
- Podawać razem. Posypać parmezanem.
ZOBACZ TEŻ: Duszone kalmary w sosie z czerwonego wina