Ryba to jeden z najzdrowszych składników diety. Jest polecana każdemu i o każdej porze roku. Ma w sobie bardzo dużo białka, które jest łatwo przyswajalne. Dodatkowo białe ryby, takie jak pstrąg, mają bardzo mało kalorii! Samo zdrowie!
liczba porcji: 4 osoby
składniki:
- Filet z pstrąga 600g
- Ryż biały i dziki 700g
- Mix sałat
- Papryka 1 szt
- Oliwki (opcjonalnie)
- Kiełki (opcjonalnie)
- Ogórek 1 szt
- 1cytryna
- Ulubione przyprawy
- 150ml białego wytrawnego wina
- 200 ml chudej śmietany
- 2 łyżki masła
- pęczek świeżego koperku
przyrządzanie:
- Filet z pstrąga doprawiamy ziołami (tymianek, oregano)
- Następnie grillujemy filet
- Gotujemy ryż
- Kroimy ulubione warzywa
- Do przygotowania sosu należy Masło rozpuścić w naczyniu, dodać wino. Chwile gotować następnie dodać śmietanę i nadal gotować aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić pieprzem, ziołami i sokiem z cytryny.
- Na talerzu układamy filet z dorsza, sos winno śmietanowy i dekorujemy warzywami.
Dania możesz spróbować dzięki: