Flądra to ryba, która dostarcza odpowiednią ilość kwasów omega-3 i omega-6, witaminy D oraz A i E. Przyrządzamy ja w bardzo tradycyjny, najprostszy z możliwych sposobów. Bo tak smakuje najlepiej :)
składniki:
- 0,5 kg filetu flądry
- cytryna
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- czosnek granulowany
przyrządzanie:
Rybę dzielisz na dowolne kawałki (w zależności od Twojej potrzeby).
Cytrynę kroisz w plasterki.
Z obu stron natłuszczasz rybę oliwą z oliwek i posypujesz je solą, pieprzem i czosnkiem.
Układasz kawałki ryby w sreberka, kładziesz na nie plasterek lub dwa cytryny i zawijasz.
Pieczesz przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Podawaj z warzywami – ryba jest świeża i pyszna!
SMACZNEGO!
Zobacz też: Dorsz w sosie karmelowym