Brioszka (fr. brioche) to francuski przysmak z drożdży. Doskonale smakuje z kubkiem gorącego latte lub mlekiem. Sprawdź, jak zrobić ciasto na brioszkę!
składniki:
- 10 g suchych drożdży (30 g świeżych)
- pół szklanki ciepłego mleka
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru pudru
- masło 180 g
- sól
przyrządzanie:
- Drożdże wymieszaj z mlekiem, łyżką cukru pudru, łyżeczką mąki i odstaw do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiej, dodaj pozostały cukier puder, szczyptę soli i zaczyn. Następnie wszystko zmiksuj. Stopniowo dodawaj jajka i miękkie masło. Cisto powinno być gładkie i jednolite.
- Gotowe ciasto dostaw do lodówki na 8 godzin. Po tym czasie wyciąg ciasto i odstaw, aż osiągnie temperaturę pokojową.
- Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Brytfannę wyłóż pergaminem. Ciasto podziel na małe bułeczki i włóż do brytfanny. Piecz przez 20 minut. Bułki możesz posmarować żółtkiem z mlekiem.
Pycha? ZOBACZ TEN PRZEPIS: Domowe lody w środku zimy!