Bouillabaisse to francuska zupa rybna, przygotowywana z różnych gatunków ryb i owoców morza. Nieźle syci i rozgrzewa. No i przede wszystkim smakuje nieziemsko! Nie jest łatwa w przygotowaniu, ale zapewniamy, że naprawdę warta! Być może to dobra propozycja na tegoroczną wigilię?
składniki:
- 1 kg ryby (np. łosoś)
- 1/2 kg owoców morza
- 1/2 l białego wytrawnego wina
- 2 marchewki
- pietruszka
- 2 cebule
- 2 pory (białe części)
- 6 pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- kawałek skórki z pomarańczy
- 2 listki laurowe
- szczypta szafranu
- łyżeczka ziół prowansalskich
- papryczka chili
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
przyrządzanie:
W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę, czosnek i pietruszkę. Gdy wszystko razem się podsmaży dodać pokrojone w kostkę pomidory.
Po kilku minutach dodać rybie głowy i zalać 2 litrami wody. Dodać wszystkie przyprawy, skórkę pomarańczową i gotować przez około 3 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie wywar odcedzić, dodać filety rybne, podlać winem i gotować około 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać owoce morza.
Podawać tak, aby na każdym talerzu znalazły się różne kawałki ryb i owoców morza, posypane posiekaną natką pietruszki i kleksem śmietany.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem