Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Fuzja smaków: Pyzy ziemniaczane z mięsem z sosem napoli

Co powstanie z połączenia naszych tradycyjnych, staropolskich mięsnych pyz ziemniaczanych z aromatycznym włoskim sosem napoli? To proste – szybki i smaczny obiad, po który sięgniesz niejeden raz… Pyzy ziemniaczane to jedno z tych staropolskich dań, które u każdej pani domu smakuje inaczej, choć zazwyczaj równie smacznie. Zwykle serwujemy je okraszone zasmażką i w towarzystwie surówek z sezonowych warzyw, ale można je też podać inaczej – pyzy bardzo dobrze komponują się także z sosami. Idealnie pasuje do nich szybki sos napoli – świeże, dojrzałe polskie pomidory łagodnie dopełniają intensywne w smaku nadzienie, parmezan dodaje pikanterii, a przygotowanie całości zajmuje zaledwie kilka minut. Składniki: Pyzy ziemniaczane z mięsem JAWO 1 op.; Sos: – 400 g pomidorów bez skóry (pelatti) lub 0,5 kg świeżych; – 2 ząbki czosnku; – 1 średnia cebula; – ½ doniczki świeżej bazylii; – 75 ml oleju; – 100 g parmezanu; – sól, pieprz do smaku. Przygotowanie sosu: Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i podrumienić na oleju na lekko złoty kolor. Do zrumienionej cebuli dodać pomidory wraz z sokiem. . Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je najpierw sparzyć, a następnie usunąć skórkę i gniazda – pokrojone cząstki po wrzuceniu na patelnię rozpadną się, tworząc sos. Całość przyprawić i dusić na wolnym ogniu przez około 15 min. Na koniec dodać drobno pokrojoną bazylię. Przygotowany sos dokładnie zmiksować – aż do uzyskania aksamitnej masy. W trakcie przygotowywania sosu zagotować ok. 3 l wrzącej i osolonej wody – pyzy należy wrzucać bardzo ostrożnie i unikać mieszania. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować 7-9 minut. Ugotowane pyzy polać sosem, a całość posypać startym serem parmezan i udekorować gałązką świeżej bazyli – smacznego!