Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Fuzja smaków: Pyzy ziemniaczane z mięsem z sosem napoli

Co powstanie z połączenia naszych tradycyjnych, staropolskich mięsnych pyz ziemniaczanych z aromatycznym włoskim sosem napoli? To proste – szybki i smaczny obiad, po który sięgniesz niejeden raz… Pyzy ziemniaczane to jedno z tych staropolskich dań, które u każdej pani domu smakuje inaczej, choć zazwyczaj równie smacznie. Zwykle serwujemy je okraszone zasmażką i w towarzystwie surówek z sezonowych warzyw, ale można je też podać inaczej – pyzy bardzo dobrze komponują się także z sosami. Idealnie pasuje do nich szybki sos napoli – świeże, dojrzałe polskie pomidory łagodnie dopełniają intensywne w smaku nadzienie, parmezan dodaje pikanterii, a przygotowanie całości zajmuje zaledwie kilka minut. Składniki: Pyzy ziemniaczane z mięsem JAWO 1 op.; Sos: – 400 g pomidorów bez skóry (pelatti) lub 0,5 kg świeżych; – 2 ząbki czosnku; – 1 średnia cebula; – ½ doniczki świeżej bazylii; – 75 ml oleju; – 100 g parmezanu; – sól, pieprz do smaku. Przygotowanie sosu: Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i podrumienić na oleju na lekko złoty kolor. Do zrumienionej cebuli dodać pomidory wraz z sokiem. . Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je najpierw sparzyć, a następnie usunąć skórkę i gniazda – pokrojone cząstki po wrzuceniu na patelnię rozpadną się, tworząc sos. Całość przyprawić i dusić na wolnym ogniu przez około 15 min. Na koniec dodać drobno pokrojoną bazylię. Przygotowany sos dokładnie zmiksować – aż do uzyskania aksamitnej masy. W trakcie przygotowywania sosu zagotować ok. 3 l wrzącej i osolonej wody – pyzy należy wrzucać bardzo ostrożnie i unikać mieszania. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować 7-9 minut. Ugotowane pyzy polać sosem, a całość posypać startym serem parmezan i udekorować gałązką świeżej bazyli – smacznego!