Uważam, że to doskonała propozycja na szybką kolację, ciasto robi się błyskawicznie, a nadzienie jeszcze szybciej. Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do przygotowania tej przepysznej przekąski, która skradła moje podniebienie.
składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 średnia cukinia
- 100 g sera cheddar
- kilka gałązek tymianku ( 4-5 gałązek)
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki płynnego miodu
przyrządzanie:
- Piekarnik nastawiam na 200 stopni C.
- Mąkę, masło, sól, wsypuję do robota kuchennego wyposażonego w ostre noża, chwilę pulsuję i dodaję 2 łyżki zimnej wody. Następnie miksuję do czasu, aż składniki się połączą i powstanie kulka.
- Ciasto delikatnie spłaszczam, zawijam w folię spożywczą i wkładam na 30 minut do lodówki.
- Przygotowuję nadzienie: Cukinię kroję w plastry, roztapiam masło z miodem, kroję ser na mniejsze kawałki.
- Schłodzone ciasto wyjmuję na podsypaną mąką stolnice i delikatnie rozwałkowuję na kształt koła.
- Na środek ciasta układam na zakładkę cukinię, brzegi ciasta zawijam do środka, aby nadzienie nie wypłynęło. Na cukinię rozkruszam ser cheddar, dodaję gałązki tymianku, przyprawiam, solą i pieprzem , całość polewam roztopionym masłem z miodem.
- Wkładam do piekarnika na 35 minut.
uwagi: