Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autorkę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb" Warszawa 1873r.
przepis z kuchni: polskiej
Usiekać torchę zielonej pietruszki lub trybulki, utrzeć to na talerzu głębokim z łyżką młodego masła, trochę soli i pieprzu. Osobno mieć usmażone czyli raczej ususzone w piecu pod blachą grzaneczki z bułki – na maśle lub też bez masła. Gdy samowar podadzą ugotowac to na łyżce srebrnej puszczając dwa jajka na miękko w gorącej wodzie, trzymając z każdym jajkiem chwilkę nad samowarem; puścić te jajka na talerz, wrzucić grzanki i zalać warem z samowara. Zupa taka jest bardzo posilna szczególniej dla słabych osób, a co główne że w każdej chwili jest łatwą do ugotowania. Pietruszkę można zastąpić szczypiorkiem.