Tak przygotowane gruszki możesz wykorzystać do deserów, jako dodatek do pieczonego mięsa. Bardzo prosty przepis na gruszki w zalewie cytrynowej. 
 

składniki: 
- 2 kg gruszek
- 5 cytryn
- 0,5 kg cukru
- 3 liście laurowe
- 8 goździków
- 15 ziaren gorczycy
- 1,5 litra wody
przyrządzanie:
- Zagotuj wodę, dodaj sok wyciśnięty z cytryn, cukier i przyprawy. Gotuj 5 minut.
- Gruszki umyj, obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Włóż do gorącej zalewy i gotuj 7 minut.
- Słoiki wyparz, wytrzyj do sucha i układaj luźno cząstki gruszek.
- Zalej gorącą, przecedzoną zalewą. Zamknij słoiki i postaw do góry dnem, zostaw do całkowitego ostygnięcia.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














