Kuchnia portugalska: nie tak popularna jak włoska czy francuska, ale zaskakuje smakiem i aromatem. Wykorzystuje się w niej wiele ryb i owoców morza. Gulasz rybny to jeden ze specjałów. Poznajcie danie Caldeirada!
składniki:
- 300 g fileta z mintaja
- 300 g fileta z dorsza
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka ciecierzycy (240 g po osączeniu)
- 250 g cukinii
- 250 g bakłażana
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 100 ml wina czerwonego, wytrawnego
- 150-200 ml bulionu warzywnego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1-2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 2 liście laurowe
przyrządzanie:
Filety rybne rozmrażamy. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w słupki, czosnek w plasterki. Ciecierzycę odcedzamy na sitku, opłukujemy i osączamy. Cukinię i bakłażana oczyszczamy, kroimy wzdłuż na pół, grubo siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy przez 3-4 minuty, obracając. Doprawiamy solą i pieprzem i wyjmujemy.
Cebulę i czosnek podsmażamy na pozostałej gorącej oliwie przez 1-2 minuty, aż do zeszklenia. Dodajemy czerwone wino, 150 ml bulionu i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, rozmarynem i liśćmi laurowymi i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ciecierzycę i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
Filety ryby myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki i lekko solimy. Przekładamy wraz z cukinią, bakłażanem do garnka, dolewając ewentualnie więcej bulionu i gotujemy pod przykryciem przez 6-7 minut, następnie doprawiamy.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem