Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Gulasz rybny – kuchnia portugalska

Kuchnia portugalska: nie tak popularna jak włoska czy francuska, ale zaskakuje smakiem i aromatem. Wykorzystuje się w niej wiele ryb i owoców morza. Gulasz rybny to jeden ze specjałów. Poznajcie danie Caldeirada!

składniki:

  • 300 g fileta z mintaja
  • 300 g fileta z dorsza
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka ciecierzycy (240 g po osączeniu)
  • 250 g cukinii
  • 250 g bakłażana
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml wina czerwonego, wytrawnego
  • 150-200 ml bulionu warzywnego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 liście laurowe

przyrządzanie:

Filety rybne rozmrażamy. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w słupki, czosnek w plasterki. Ciecierzycę odcedzamy na sitku, opłukujemy i osączamy. Cukinię i bakłażana oczyszczamy, kroimy wzdłuż na pół, grubo siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy przez 3-4 minuty, obracając. Doprawiamy solą i pieprzem i wyjmujemy.

Cebulę i czosnek podsmażamy na pozostałej gorącej oliwie przez 1-2 minuty, aż do zeszklenia. Dodajemy czerwone wino, 150 ml bulionu i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, rozmarynem i liśćmi laurowymi i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ciecierzycę i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.

Filety ryby myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki i lekko solimy. Przekładamy wraz z cukinią, bakłażanem do garnka, dolewając ewentualnie więcej bulionu i gotujemy pod przykryciem przez 6-7 minut, następnie doprawiamy.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem