Idealny obiad dla wielbicieli mięsa wieprzowego. Przepis wykradziony z zeszytów babci naszej redakcyjnej koleżanki, dlatego sukces gwarantowany! Koniecznie wypróbujcie.
składniki:
-
łopatka bez kości500 gram
-
czosnek 4 ząbki
-
cebula 1 szt
-
makaron świderki200 gram
-
pieprz
-
sól
-
papryka czerwona2 łyżeczki
-
oliwa 2 łyżki
-
bulion 1 szkl
-
pietruszka zielona1 łyżka
przyrządzanie:
Mięso oczyścić i pokroić w kostkę.Oliwę i przyprawy wymieszać razem,dodając przeciśnięty czosnek.Mięso wysmarować przyprawami i odstawić na godzinę.Rozgrzać łyżkę oliwy i przesmażyć mięso.Dodać posiekaną drobno cebulę i podlać szklanką bulionu.
Dusić do miękkości.Dodać zieloną pietruszkę.Makaron ugotować,odcedzić i wyłożyć na talerz. Całość polać gotowym gulaszem.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem