Kuchnia inspirowana hiszpańskimi klimatami - tortilla ziemniaczana.
składniki:
4 ziemniaki
1 cebula
8 jaj
sól, pieprz
oliwa z oliwek
olej do smażenia
3 ząbki czosnku
sól
przyrządzanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, później każdą w plasterki grubości ok. 5 mm. Cebulę kroimy w półplasterki. W rondlu rozgrzewamy sporą ilość oleju (ok. 2-3 cm wysokości). Smażymy cebulę, aż się zeszkli, i odcedzamy na ręczniku papierowym. W tym samym rondlu smażymy ziemniaczki, aż będą złociste i dosmażone w środku. Odsączamy na papierze. Do wysokiej miski wbijamy całe jaja i rozkłócamy je dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wylewamy masę jajeczną i na wolnym ogniu smażymy.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem