Churros to rodzaj przekąski czy deseru smażonej na głębokim tłuszczu i maczanej w gęstej czekoladzie. Podawana jest w Hiszpanii, gdzie jada się ją na śniadanie lub po południu.
składniki:
- 30g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 200g mąki pszennej
- 2 jajka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- sos czekoladowy do maczania
przyrządzanie:
- 250ml wody, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i energicznie mieszać łyżką drewnianą, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka.
- Garnek ściągnąć z pieca. Od razu dodać jedno jajko i całość dokładnie zmiksować. Dalej miksując dodać drugie jajko.
- Olej rozgrzać w garnku do temperatury 180°C.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
- Ciasto wyciskać na rozgrzany olej, tworząc długie paski. Ciasto smażyć z obu stron na złoto- brązowy kolor. Usmażone ciasto wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
- Lekko ciepłe lub chłodne posypać cukrem pudrem.