Świetny dodatek zarówno do pieczywa jak i domowych chipsów nachos. Pasta z ciecierzycy to popularny szczególnie w krajach Bliskiego Wschodu dip. Sprawdź, jak zrobić hummus z pieczoną papryką!
składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 papryka pieczona (średniej wielkości)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki mielonego kminku
- pół łyżeczki pieprzy ziołowego
- pół łyżeczki mielonej papryki chilli
- szczypta soli
- natka pietruszki
przyrządzanie:
- Za pomocą blendera zmiksuj wszystkie składniki i dodaj przyprawy.
- Gotowa masa powinna być gładka i puszysta.
- Przełóż hummus do miski i odstaw do lodówki na około 1 godzinę przed podaniem.
- Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
COŚ WIĘCEJ O HUMMUSIE: 5 sposobów na wykorzystanie hummusu w Twojej kuchni!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














