Świetny dodatek zarówno do pieczywa jak i domowych chipsów nachos. Pasta z ciecierzycy to popularny szczególnie w krajach Bliskiego Wschodu dip. Sprawdź, jak zrobić hummus z pieczoną papryką!
składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 papryka pieczona (średniej wielkości)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki mielonego kminku
- pół łyżeczki pieprzy ziołowego
- pół łyżeczki mielonej papryki chilli
- szczypta soli
- natka pietruszki
przyrządzanie:
- Za pomocą blendera zmiksuj wszystkie składniki i dodaj przyprawy.
- Gotowa masa powinna być gładka i puszysta.
- Przełóż hummus do miski i odstaw do lodówki na około 1 godzinę przed podaniem.
- Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
COŚ WIĘCEJ O HUMMUSIE: 5 sposobów na wykorzystanie hummusu w Twojej kuchni!