Babka majonezowa z dodatkiem kakao. Nietypowe i smaczne ciasto, idealne na wielkanocny stół.
składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
- 3-4 łyżki majonezu
przyrządzanie:
tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do obsypania formy babkowej z kominem
Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę, dodajemy proszek do pieczenia i mąkę oraz majonez. Ciasto – nie całe – wylewamy do wysmarowanej blachy. Zostawiamy około 1/4 porcji ciasta i do niej dodajemy kakao i masę kakaową wylewamy na wierzch. Pieczemy około 50 minut w piekarniku w 180 stopniach.
Gotową babkę ozdabiamy wg własnego gustu lukrem, polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.