Tapenada to inaczej pasta z oliwek, najczęściej z czarnych. Wywodzi się z Prowansji, ale znana jest także w krajach śródziemnomorskich. Najlepiej sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa. My polecamy ją z grzankami na ciepło. To idealna propozycja zarówno na śniadania, jak i kolacje.
składniki:
- 150 g drylowanych, czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki odsączonych z zalewy kaparów
- natka pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- pieprz, sól, chili
przyrządzanie:
Przepis na oliwkową tapenadę jest bardzo prosty!
Wrzucamy do blendera: oliwki, kapary, czosnek, natkę pietruszki i chili. Dolewamy oliwę z oliwek i sok z cytryny. Miksujemy. Następnie przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Gotowa tapenada powinna postać w lodówce co najmniej przez 30
minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Plusem jest to, że jeżeli zalejemy ją oliwą z oliwek, to tak przyrządzona tapenada może pozostać w lodówce nawet przez trzy tygodnie!
ZOBACZ TEŻ: KREWETKI W SOSIE PAPRYKOWO-PIETRUSZKOWYM