Statystycznie każdy Polak zjada w ciągu roku około 15 kg kiełbasy! Tylko czy naprawdę jemy kiełbasę, czy wyrób kiełbaso-podobny? Radzimy, jak to sprawdzić!
-
Wystrzegaj się kiełbas zawierających :
- MOM, czyli mięso odkostnione mechanicznie, zawierające w większości skórę, szyjki drobiowe czy tłuszcz ze zwierzęcia. Mało tu mięsa, a więcej dodatków!
- ZAPYCHACZE: błonnik pszenny lub grochowy, skrobię ziemniaczaną, kasze manną, soję, E 407 karagen, podejrzewany o działanie rakotwórcze!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















