Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Jak przygotować słynne francuskie ŚLIMACZKI?

W Polsce jeszcze mało popularne, a we Francji są rarytasem od wielu lat. Podrzucamy najlepszy przepis na jadalne ślimaki. Takim daniem zaskoczysz każdego!

Closeup of eating the fried snails with garlic butter

składniki:
- ślimaczki - 1/2 litra czerwonego wytrawnego wina - 1,5 kostki masła - 1 główka czosnku - 1 mała marchewka - 1 mały por - 1 mały seler - 1 cebula - 3 listki laurowe - natka pietruszki

przyrządzanie:

Wkładamy na kilka dni ślimaczki do wody, aby się oczyściły.
Po kilku dniach ślimaki płuczemy pod bieżącą wodą czyszcząc ich zewnętrzną skorupę. Następnie mocząc je przez około godzinę w roztworze z dodatkiem octu i soli czyścimy ich wnętrze. Ostatnim etapem czyszczenia jest obgotowanie w gorącej wodzie przez około 1 godzinę.

Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy ślimaki. Małym widelcem lub wykałaczką wyjmujemy ślimaki ze skorupek. Pozostawiamy najładniejsze skorupy, które posłużą nam do ozdoby dania. Oddzielamy nożem część jadalną.

Tak przygotowane ślimaki gotujemy przez 15 minut i odcedzamy. Następnie wrzucamy ślimaki do garnka z przygotowanym bulionem warzywno-winnym i gotujemy około 5 godzin.

W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe: masło mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku.
Ugotowane w bulionie ślimaki wkładamy pojedynczo lub po dwie sztuki do czystych obgotowanych muszelek.
Przygotowanym masłem czosnkowym zakrywamy wierzch skorupek i zapiekamy otworami do góry, przykryte folią aluminiową w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 200 st.