W Polsce jeszcze mało popularne, a we Francji są rarytasem od wielu lat. Podrzucamy najlepszy przepis na jadalne ślimaki. Takim daniem zaskoczysz każdego!
składniki:
- ślimaczki
- 1/2 litra czerwonego wytrawnego wina
- 1,5 kostki masła
- 1 główka czosnku
- 1 mała marchewka
- 1 mały por
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 3 listki laurowe
- natka pietruszki
przyrządzanie:
- Wkładamy na kilka dni ślimaczki do wody, aby się oczyściły.
- Po kilku dniach ślimaki płuczemy pod bieżącą wodą czyszcząc ich zewnętrzną skorupę. Następnie mocząc je przez około godzinę w roztworze z dodatkiem octu i soli czyścimy ich wnętrze. Ostatnim etapem czyszczenia jest obgotowanie w gorącej wodzie przez około 1 godzinę.
Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy ślimaki. Małym widelcem lub wykałaczką wyjmujemy ślimaki ze skorupek. Pozostawiamy najładniejsze skorupy, które posłużą nam do ozdoby dania. Oddzielamy nożem część jadalną.
Tak przygotowane ślimaki gotujemy przez 15 minut i odcedzamy. Następnie wrzucamy ślimaki do garnka z przygotowanym bulionem warzywno-winnym i gotujemy około 5 godzin.
- W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe: masło mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku.
Ugotowane w bulionie ślimaki wkładamy pojedynczo lub po dwie sztuki do czystych obgotowanych muszelek. - Przygotowanym masłem czosnkowym zakrywamy wierzch skorupek i zapiekamy otworami do góry, przykryte folią aluminiową w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 200 st.