Bataty czyli inaczej słodkie ziemniaki skrywają w sobie wiele wartości odżywczych. Są słodkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Bataty to jedno z bardzo dobrych źródeł energii. W porównaniu do tradycyjnych kartofli, zawierają ponad 50% więcej witamin i minerałów. Dodatkowo regulują poziom glukozy we krwi. Dzisiaj sprawdzamy, jak ugotować bataty.
POTRZEBUJESZ:
- bataty
- sól
WYKONANIE:
- bataty obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały.
- wrzucamy do garnka z zimną wodą.
- gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy sól.
- gotujemy około 15-20 minut.
- odcedzamy. Podajemy solo jako dodatek do obiadu lub przyrządzamy z nich zupę, krem, sos, puree
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














