Chyba każdy z nas się zgodzi, że nie ma nic lepszego, niż domowy chleb, który samodzielnie upiekliśmy ze sprawdzonych składników. Oto idealny przepis na doskonały chleb wiejski na drożdżach.
składniki:
- 40 dag mąki pszennej razowej
- 20 dag mąki pszennej
- 300 ml letniej wody
- 3 dag świeżych drożdży
- 2 jaja
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
przyrządzanie:
- Do letniej wody dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki.
- Mieszamy i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 15 min do wyrośnięcia.
- Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy sol, masło i rozczyn.
- Następnie wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto przez około 20-25 minut minut.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie formujemy okrągły bochenek i umieszczamy go do omączonego koszyka, przykrywamy ściereczką i zostawiamy go na kolejną godzinę w ciepłe miejsce.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 45 minut.
TRWA TYDZIEŃ KOKTAJLOWY!
WEŹ UDZIAŁ W NASZYM KONKURSIE!