Alternatywą dla osób, które nie tolerują laktozy są mleka roślinne. Niestety nie należą do najtańszych. Dlatego zachęcam Cię do wykonania domowego mleka kokosowego, które jest bajecznie proste i szybkie w przygotowaniu. Mleko kokosowe ma cudowną, kremową konsystencję jest naturalnie słodkie doskonale sprawdzi się jako dodatek do wypieków, słodzik do kawy lub baza do curry.
składniki:
- 200 g wiórków kokosowych (ja kupuję w Lidlu)
- 1 litr przegotowanej ciepłej wody
przyrządzanie:
- Wiórki wsypuję do kielicha blendera, zalewam ciepłą wodą i odstawiam na 30 minut (można na dłużej)
- Następnie miksuję na wysokich obrotach przez około 3 minuty.
- Mleko przelewam do naczynia, przez gazę dokładnie wyciskając.
- Możesz jeszcze raz zalać wiórki 1 szklanką ciepłej wody, zmiksować i ponownie wycisnąć. Nie wyrzucaj wiórków możesz je zamrozić i wykorzystać do owsianki lub jako dodatek do ciasta.
- Gotowe mleko przelej do butelki i przechowuj do 4 dni w lodówce.
uwagi:
PRZEPIS I ZDJĘCIA POCHODZĄ Z BLOGA KUKUŁECZKI.PL >>>>>>KLIK>>>>>>>>KLIK