Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Błyskawiczna surówka obiadowa z marchewki i migdałów

Błyskawiczna surówka obiadowa z marchewki i migdałów

MARCHEWKA na 20 sposobów!

MARCHEWKA na 20 sposobów!

Kremowa czekolada na gorąco o smaku śliwkowym

Kremowa czekolada na gorąco o smaku śliwkowym

Grzany cydr

Grzany cydr

Puszyste naleśniki na maślance

Puszyste naleśniki na maślance

20 pomysłów na podanie GORĄCEJ CZEKOLADY

20 pomysłów na podanie GORĄCEJ CZEKOLADY

14 pomysłów na podanie KLOPSIKÓW

14 pomysłów na podanie KLOPSIKÓW

25 pomysłów na serwowanie KURCZAKA (całego, piersi, pałek)

25 pomysłów na serwowanie KURCZAKA (całego, piersi, pałek)

Krem do pieczywa z makreli

Krem do pieczywa z makreli

Bardzo chrupiące pałki z kurczaka- najprostszy przepis

Bardzo chrupiące pałki z kurczaka- najprostszy przepis

Gorąca czekolada dla dorosłych (z alkoholem)

Gorąca czekolada dla dorosłych (z alkoholem)

Ciasto cytrynowe z makiem, na maślance

Ciasto cytrynowe z makiem, na maślance

Zakopiańska pasta do chleba z bryndzy

Zakopiańska pasta do chleba z bryndzy

Jajecznica po BACOWSKU

Jajecznica po BACOWSKU

Pasta bananowa do naleśników, chleba, tostów

Pasta bananowa do naleśników, chleba, tostów

Prosty mus cytrynowy

Prosty mus cytrynowy

Jak zrobić najlepsze DOMOWE FRYTKI?

Każdy z nas ma czasem ochotę na porcję niezdrowego jedzenia. Frytki brzmią smakowicie, prawda? Jeżeli już pozwalamy sobie na małe grzeszki, lepiej przygotować to danie w domowym zaciszu. Są o wiele lepsze niż kupne i odrobinę zdrowsze!

składniki:
czas przygotowania : ok. 1 godziny składniki : 

  • ok. 1,5 kg ziemniaków
  • ok. 1,5-2 l oleju rzepakowego
  • sól
  • ew. ulubione zioła, papryka mielona
  • do podania - ketchup albo inny sos

przyrządzanie:

iemniaki obrałam ze skórki i umyłam – kiedy skórka jest ładna i niezbyt gruba to można je tylko wyszorować. Pokroiłam bulwy na słupki. Można kroić zwykłym nożem albo przy pomocy krajalnicy jeśli taką posiadacie. Zróbcie to tak cienko lub grubo jak lubicie – jak widać na zdjęciach u nas powstały dwa rodzaje frytek – cienkie, proste i  grube, karbowane wedle zamówienia.

Pokrojone ziemniaki przełożyłam do miski z zimną wodą i dokładnie wypłukałam ze skrobi. Można je nawet trochę pomoczyć. Osączyłam, przełożyłam do dużego garnka – oczywiście oba rodzaje oddzielnie żeby się nie wymieszały. Zalałam je wrzącą wodą tak żeby były przykryte, doprowadziłam wodę do ponownego wrzenia i gotowałam minutę po czym odcedziłam. Ziemniaki mają się tylko lekko obgotować a nie ugotować. Odcedzone dokładnie wysypałam na suchą, lnianą ściereczkę i zostawiłam żeby obeschły i ostygły.

Do wysokiego i szerokiego garnka, z naciskiem na wysoki, wlałam olej. Jeśli macie dostęp do frytury – specjalnego tłuszczu do głębokiego smażenia to możecie wykorzystać ją zamiast oleju. Ale olej nadaje się do smażenia frytek bardzo dobrze, szczególnie rzepakowy, który można mocno rozgrzać i nie ma mocnego zapachu.

Olej trzeba rozgrzać dość mocno, ale nie powinien dymić. Żeby sprawdzić czy jest wystarczająco gorący do smażenia wystarczy wrzucić jedną frytkę – jeśli od razu zacznę wokół niej tworzyć się bąbelki to można wrzucać resztę. Frytki smażymy partiami, nie wszystkie na jeden raz bo muszą dość swobodnie pływać w tłuszczu. Jednoczesne wrzucenie zbyt dużej ilość obniży też temperaturę oleju i ziemniaki będą nasiąkać tłuszczem zamiast się smażyć.