Sezon na śliwki trwa. Wykorzystajmy zatem te owoce i przyrządźmy z nich pyszne powidła na jesień i zimę. Jak zrobić powidła ze śliwek? To banalne. Przeczytaj instrukcję krok po kroku.
składniki:
- 4 kg śliwek węgierek
- 3-4 łyżki wody
- duży gar
przyrządzanie:
- śliwki myjemy, usuwamy ogonki, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
- wkładamy do dużego gara, o grubym dnie.
- dodajemy około 3-4 łyżki wody.
- dusimy owoce około 45-60 minut, aż zaczną puszczać sok.
- ściągamy pokrywkę i smażymy w tym samym garze przez dobre 3-4 godziny na małym ogniu.
- mieszamy co jakiś czas. Wyłączmy gaz i odstawiamy na noc.
- kolejnego dnia dalej smażymy około 3-4 godziny. Mieszam regularnie. Odstawiamy ponownie na całą noc.
- Trzeciego dnia znów podgrzewamy do czasu, aż masa będzie idealnie gęsta.
- Wrzące powidła przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem, do ostudzenia.