Sezon na śliwki trwa. Wykorzystajmy zatem te owoce i przyrządźmy z nich pyszne powidła na jesień i zimę. Jak zrobić powidła ze śliwek? To banalne. Przeczytaj instrukcję krok po kroku.

składniki:
- 4 kg śliwek węgierek
- 3-4 łyżki wody
- duży gar
przyrządzanie:
- śliwki myjemy, usuwamy ogonki, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
- wkładamy do dużego gara, o grubym dnie.
- dodajemy około 3-4 łyżki wody.
- dusimy owoce około 45-60 minut, aż zaczną puszczać sok.
- ściągamy pokrywkę i smażymy w tym samym garze przez dobre 3-4 godziny na małym ogniu.
- mieszamy co jakiś czas. Wyłączmy gaz i odstawiamy na noc.
- kolejnego dnia dalej smażymy około 3-4 godziny. Mieszam regularnie. Odstawiamy ponownie na całą noc.
- Trzeciego dnia znów podgrzewamy do czasu, aż masa będzie idealnie gęsta.
- Wrzące powidła przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem, do ostudzenia.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














