Rzepakowy, słonecznikowy, lniany, z pestek winogron, sezamowy. Wybór oleju jest ogromny. Jednak czy zawsze używasz odpowiedniego rodzaju do danej potrawy? Dzisiaj właśnie o tym, jaki olej do jakich dań pasuje, w które warto inwestować, a które omijać szerokim łukiem. Oto nasz olejowy przewodnik.
TEGO UNIKAJ!
Ze swojej diety powinnaś w możliwie największym stopniu wykluczyć tłuszcze trans, czyli utwardzone tłuszcze roślinne. Same oleje roślinne są zdrowe, ale proces utwardzenia, wydłużający termin ich przydatności do spożycia, zmienia ich właściwości. Tłuszcze trans znajdują się w dużych ilościach w: margarynach, słodkich przekąskach (batonikach, ciastach, ciasteczkach), chipsach, paluszkach, frytkach, daniach typu fast food oraz w różnego rodzaju zupkach czy śmietankach w proszku. Powstają też np. podczas smażenia, dlatego należy używać olejów o wysokiej temperaturze dymienia: kokosowego, ryżowego lub palmowego, albo masła klarowanego.
SPRAWDŹ PRZEPIS NA : NALEWKĘ Z ORZECHÓW LASKOWYCH