Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Jakie pieczywo jadać, kiedy się odchudzamy?

Pieczywo od setek lat jest podstawowym składnikiem diety ludzi na całym świecie. Czasami w postaci płaskiego chlebka wypiekanego w kamiennym piecu, a czasami w postaci okrągłego, pachnącego bochenka. Apetyczne, sycące, z chrupiącą skórką kusi swoim zapachem i smakiem do dziś. Wiele osób będących na diecie wystrzega się jedzenia pieczywa. Czy słusznie? Sprawdzamy z dietetykiem trwającej właśnie kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” organizowanej przez Krajową Federację Producentów Zbóż.

Sliced italian bread Ciabatta with rosemary on wooden background

Produkty zbożowe takie jak pieczywo, dostarczają wielu cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy A,
a także błonnika pokarmowego. Mimo tego, według danych statystycznych GUS Polacy jedzą go coraz mniej. W 2015 roku spożycie pieczywa wyniosło ponad 45 kg i było niższe o 2,5 kg niż w 2014 roku.

Wiele osób będących na diecie wystrzega się jedzenia chleba, a musimy pamiętać, że kluczem do sukcesu odnośnie spożywania pieczywa na diecie, jest jego odpowiedni dobór pod kątem rodzaju. Najbardziej wartościowym rodzajem jest pieczywo razowe, które wypieka się z mąki razowej pszennej lub żytniej lub to domowe wypiekane z mąki z pełnego ziarna np. 5 zbóż. Pieczywo to jest doskonałym źródłem manganu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, magnezu i błonnika pokarmowego. Warto również wybierać pieczywo z dodatkiem nasion roślin oleistych, takich jak: słonecznik, dynia, sezam, len, soja czy mak. Stanowią one nie tylko źródło witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, lecz także podnoszą walory smakowe. Dlatego nie bójmy się pieczywa, jeżeli akurat się odchudzamy, tylko wybierajmy je umiejętnie. przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Anna Jelonek.

Według badań przeprowadzonych na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” na zlecenie Krajowej Federacji Producentów Zbóż ponad 67% respondentek potwierdza, że zdrowa dieta to dieta „bogata w wartości odżywcze”, a ponad ¾ z nich zgadza się ze stwierdzeniem, że „produkty zbożowe zawierają składniki, które pozytywnie wpływają na organizm ludzki”. Polki preferują pieczywo pełnoziarniste i jasne, przy czym to drugie gości codziennie lub prawie codziennie na co stole co drugiej z nich.

– Pieczywo jest produktem zbożowym, a te warto spożywać każdego dnia. Kanapka skomponowana z razowego pieczywa będzie idealna na początek dnia i drugie śniadanie. Do obiadu warto wybierać kaszę gryczaną, jaglaną lub jęczmienną. Dobrym rozwiązaniem będzie też makaron razowy. Wieczorem proponuje kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z chudą wędliną i warzywami. Można je spożywać w połączeniu z jogurtem, kefirem, koktajlem mlecznym lub szklanką ulubionego soku.- tłumaczy dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Anna Jelonek.