Sezonowe słodkości od Jamiego Olivera i Jemmy Wilson to prawdziwy raj dla łasuchów! Dzisiaj przedstawiamy Ci jamajskie ciasto imbirowe! Spróbujesz?
czas:
Łączny czas: 1 godzina 15 minut plus stygnięcie
liczba porcji: 16 porcji
składniki:
Biszkopt
- 375 g miękkiego masła i więcej do smarowania
- 330 g miękkiego ciemnego brązowego cukru
- 225 g czarnej melasy
- 75 g golden syrup
- 6 dużych jajek od kur z wolnego wybiegu
- 375 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mielonego imbiru
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 4½ łyżki kwaśnej śmietany
- 8 kawałków imbiru w syropie
- 6 łyżek tego syropu
Krem
- 1 porcja kremu twarożkowego
Sprzęt
3 okrągłe formy do pieczenia o średnicy 20 cm, wysmarowane masłem i wyłożone papierem do pieczenia
przyrządzanie:
Rozgrzej piekarnik do 170°C z termoobiegiem. Umieść masło, cukier, melasę i golden syrup w dużej misce, następnie miksuj ( ja używam miksera stojącego) 5–7 minut, aż masa zrobi się lekka i puszysta.
Wbijaj jajka jedno po drugim, miksując dokładnie przed dodaniem kolejnego – jeśli masa zacznie się rozwarstwiać, dodaj 1 łyżkę mąki. Przesiej do masy mielony imbir, cynamon oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj, następnie dołóż kwaśną śmietanę i ponownie wymieszaj.
Odlej syrop imbirowy do naczynia i odstaw na bok, a imbir pokrój na 0,5-centymetrowe kawałeczki i wmieszaj je w ciasto.
Przelej po równo masę do 3 przygotowanych form do pieczenia, wygładzając wierzch szpatułką. Piecz ciasta ok. 25 minut, aż wsunięty do nich patyczek po wyjęciu będzie czysty, następnie wyłóż je na kratkę do ostygnięcia.
Kiedy biszkopty ostygną, ostrym ząbkowanym nożem przytnij wierzchy, by ich powierzchnia stała się płaska. Rozprowadź na jednym biszkopcie sporą porcję syropu imbirowego, następnie posmaruj kremem twarożkowym.
Połóż na to kolejny biszkopt, znów posmaruj syropem i kremem, potem połóż trzeci biszkopt.
Użyj szpatułki, by rozprowadzić po bokach i wierzchu ciasta pozostały krem, skrop odrobiną syropu i voilà!
SMACZNEGO!
WYGRAJ KSIĄŻKĘ Z KTÓREJ POCHODZI PRZEPIS >>KLIK<<
JAMIE OLIVER’S FOOD TUBE – SEZONOWE SŁODKOŚCI
uwagi:
Rada Jemmy: Lubię czasem posypać wierzch pokruszonymi ciasteczkami imbirowymi i położyć na nim kawałki imbiru z syropu lub kandyzowanego. Możesz udekorować boki ciasta tak, jak zrobiłam to na zdjęciu, ale wszystko zależy od ciebie. Zaszalej!