Jeszcze jesień się nie zaczęła, ale my już zbieramy inspiracje na dania z wykorzystaniem pysznych śliwek. Ciasto z nimi w roli głównej to obowiązkowy hit nadchodzącego sezonu kulinarnego.
składniki:
- 300g mąki pszennej
- 100g cukru
- 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
- 1 jajko
- 200g schłodzonego masła
- szczypta soli
- około 800-900g umytych śliwek
- Dodatkowo:
- cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym do posypania
przyrządzanie:
1. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.
2. Formę do tarty o średnicy 28cm wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto, podsypując mąką i wyłożyć nim równomiernie całą blaszkę.
Blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut.
3. Piekarnik nastawić na 200oC. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
4. W międzyczasie śliwki przepołowić i wypestkować. Połówki z jednej strony do połowy naciąć.
5. Na podpieczonym spodzie poukładać gęsto śliwki, zaczynając od krawędzi ciasta.
Piekarnik nastawić na 220oC. Do nagrzanego piekarnika włożyć tartę i piec przez około 25-30 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.