Kalafior to warzywo bardzo zdrowe i smaczne. Okazuje się, że może być dobrą alternatywą dla kalorycznych ziemniaków. A dla wegetarian to propozycja na sycący obiad. Dziś polecamy kalafiora zapiekanego serem! Pycha.
składniki:
- duży kalafior
- starty żółty ser
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartej bułki
- łyżeczka soku z cytryny
- pęczek koperku
- cukier
- sól
przyrządzanie:
1. Gotujemy kalafior w osolonym wrzątku.
2. Odcedzamy, studzimy i dzielimy na różyczki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
3. Przyprawiamy kalafior.
4. Polewamy go stopionym masłem, posypujemy bułką tartą i startym serem.
5.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
6. Wyjmujemy, kiedy ser się zarumieni.
7. Po wyjęciu sypiemy koperkiem.