Kalafior to warzywo bardzo zdrowe i smaczne. Okazuje się, że może być dobrą alternatywą dla kalorycznych ziemniaków. A dla wegetarian to propozycja na sycący obiad. Dziś polecamy kalafiora zapiekanego serem! Pycha.

składniki:
- duży kalafior
- starty żółty ser
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartej bułki
- łyżeczka soku z cytryny
- pęczek koperku
- cukier
- sól
przyrządzanie:
1. Gotujemy kalafior w osolonym wrzątku.
2. Odcedzamy, studzimy i dzielimy na różyczki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
3. Przyprawiamy kalafior.
4. Polewamy go stopionym masłem, posypujemy bułką tartą i startym serem.
5.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
6. Wyjmujemy, kiedy ser się zarumieni.
7. Po wyjęciu sypiemy koperkiem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













