Mają ostry, dość charakterystyczny smak i kojarzą się nam z kuchnią śródziemnomorską. Kto raz ich spróbował, już na zawsze je zapamięta. Kapary. Oto 6 rzeczy, które musisz o nich wiedzieć.
Do potraw dodajemy je w ostatniej chwili. Duszenie w długotrwałej temperaturze czy długotrwałe gotowanie zabija ich smak. W kuchni używane są głównie niedojrzałe pączki kwiatów, kiszone w occie lub zalane solanką. Kwiat kapara kwitnie tylko jeden dzień, od rana do popołudnia. Tego samego dnia powstają też jego owoce. Krzaki kaparów występują głównie na wybrzeżach, najczęściej hodowane są w krajach basenu Morza Śródziemnego.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















