Idealna przekąska na długie jesienne wieczory. Pyszne i chrupiące orzeszki ziemne, bogate w potas, magnez, selen, fosfor i "witaminy młodości" czyli E i niacynę (witaminę PP). Uwaga: uzależniają!
czas: 15 minut
składniki:
- 2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki wody
- 1/4 łyżeczki soli
przyrządzanie:
Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Wrzucamy na nią orzechy, cukier, sól i wlewamy wodę. Cały czas mieszamy. Gotujemy około 5 minut, aż woda odparuje, a cukier skrystalizuje się na orzechach tworząc skorupkę. Zmniejszamy gaz i mieszamy intensywnie jeszcze około 2 minut, aż orzechy na patelni staną się niemal suche, a skorupka brązowa. Wtedy szybko wykładamy orzechy na blachę lub papier do pieczenia zachowując odstępy, by się nie posklejały. Czekamy około 20 minut i podajemy.
Smacznego!