Przepis na pyszne ciasto- klasyczną karpatkę.
składniki:
Ciasto
- szklanka wody
- pół kostki masła
- szklanka mąki
- 5 jaj
- szczypta soli
- masło roślinne
- 1,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
przyrządzanie:
- Do garnka wlej wodę, włóż masło i zagotuj. Wsyp mąkę i dobrze wymieszaj.
- Odstaw do wystygnięcia. Gdy będzie już chłodne, dodawaj stopniowo po jednym całym jajku i dobrze wymieszaj.
- Podziel na dwie części. Piecz około 50 minut, najpierw jedną, potem drugą część.
- Szklankę mleka zagotuj z cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrób obie mąki i wlej do gotującego się mleka z cukrem.
- Dobrze rozmieszaj łyżką, żeby nie było grudek. Pozostaw do wystygnięcia.
- Później włóż do miski masło, rozbij je i dodawaj stopniowo wystudzoną masę budyniową. Ubij wszystko.
- Krem wyłóż na jedną część ciasta. Przykryj drugą częścią.