Przepis na pyszne ciasto- klasyczną karpatkę.

składniki:
Ciasto
- szklanka wody
- pół kostki masła
- szklanka mąki
- 5 jaj
- szczypta soli
- masło roślinne
- 1,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
przyrządzanie:
- Do garnka wlej wodę, włóż masło i zagotuj. Wsyp mąkę i dobrze wymieszaj.
- Odstaw do wystygnięcia. Gdy będzie już chłodne, dodawaj stopniowo po jednym całym jajku i dobrze wymieszaj.
- Podziel na dwie części. Piecz około 50 minut, najpierw jedną, potem drugą część.
- Szklankę mleka zagotuj z cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozrób obie mąki i wlej do gotującego się mleka z cukrem.
- Dobrze rozmieszaj łyżką, żeby nie było grudek. Pozostaw do wystygnięcia.
- Później włóż do miski masło, rozbij je i dodawaj stopniowo wystudzoną masę budyniową. Ubij wszystko.
- Krem wyłóż na jedną część ciasta. Przykryj drugą częścią.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














