Zapiekana kasza jaglana z warzywami, to propozycja na szybki i zdrowy obiad, który można zabrać na lunch do pracy. Składniki można komponować według własnych upodobań lub według tego, co aktualnie masz w lodówce.
składniki:
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 2 łyżki oliwy
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 puszka kukurydzy
- 3 ogórki konserwowe
- 1 biała cebula
- 1 opakowanie sera mozzarella
- 200 ml przecieru pomidorowego (passaty)
- Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki ostrek papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Kaszę jaglaną płuczę pod zimną wodą, następnie przelewam wrzątkiem i gotuję według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelnię wlewam oliwę, dodaję pokrojoną w talarki cebulę, lekko podsmażam. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę,ogórki konserwowe oraz kukurydzę, chwilę smażę, zalewam passatą, dodaję zioła oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Ugotowaną kaszę przekładam do naczynia żaroodpornego wlewam zawartość patelni. Na wierzch układam pokrojoną w plastry mozzarelle i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
uwagi: