Nie przepadasz za kaszą? Spróbuj jej w postaci kaszotto! W połączeniu z burakami smakuje jak niebo w gębie. Sprawdź nasz genialny przepis.
liczba porcji: 4
składniki:
- 1 opakowanie kaszy pęczak (ok. 350g)
- półtorej szklanki białego wytrawnego wina
- 2 l bulionu warzywnego
- 1,5 kg buraków
- 150 g koziego sera
- 1 duża cebula
- oliwa z oliwek
- masło
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Buraki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Skrop oliwa, oprósz solą i włóż na pół godz do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
- Po wyciągnięciu i ostygnięciu zetrzyj buraki na tarce o grubych oczkach
- Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzuć cebulę oraz czosnek pokrojone w drobną kostkę. Podsmaż na złocisty kolor.
- Dodaj pęczak i smaż prze kilka minut ciągle mieszając.
- Dodaj wino, 1 chochelkę bulionu i gotuj do momentu aż kasza wchłonie płyn. Powtarzaj czynność do momentu skończenia bulionu.
- Dodaj buraki i ser, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę, do momentu aż kasza będzie miękka. Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj ze startym kozim serem.
- Smacznego!