Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Piernikowe Latte

Piernikowe Latte

Grzane Wino Korzenne

Grzane Wino Korzenne

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Klasyczna szarlotka waniliowa

Klasyczna szarlotka przebija wszystkie inne domowe ciasta. Świeża, krucha i jeszcze ciepła, z dodatkiem bitej śmietany to idealny deser na leniwy weekend. 

składniki:

  • 2 kg słodko-kwaśnych jabłek
  • 200 g masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki* cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki śmietany 12 %
  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia po wierzchu

przyrządzanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
2/3 ciasta wyłożyć spód blaszki (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Nakłuć widelcem i piec 15-17 minut w 180 stopniach. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłek nie dosładzam, ale jeżeli macie wyjątkowo kwaśne to można je wymieszać z 2-3 łyżkami cukru (i ewentualnie łyżeczką cynamonu).
Podpieczony spód wyjąć i rozłożyć na nim jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe schłodzone ciasto.
Piec w 180 stopniach 35-40 minut.
Szarlotka jest najlepsza jeszcze lekko ciepła. Po wierzchu można ją oprószyć cukrem pudrem, a w wersji rozpustnej podać z gałką lodów waniliowych.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy